MBO Verpleegkunde

Startdata locaties

Den Haag : 21 december 2021

Termijn

Circa 24 maanden indien in bezit van diploma Verzorgende IG.

Erkenning
Crebo-erkend(min. OCW)
Lesgeld

Voor deze opleiding betaal je €6199,- als je in één keer betaalt. Als je de opleiding in termijnen wilt betalen, dan verdelen we dat als volgt:

• 1e termijn € 499,-
• 20 maanden x € 300,-
• Totaalprijs in termijnen: € 6499,-

Tijdelijke actie
gratis studie-advies t.w.v. 75,-

 

 

 

 

 

 

Vertaal jouw passie naar een erkend diploma

Als verpleegkundige verzorg je zieken, gehandicapten of andere mensen die professionele zorg nodig hebben. Het is een baan die je in het ziekenhuis, een verzorgingstehuis, of bij mensen thuis kan uitvoeren en die je echt voldoening geeft. Jouw doel is de genezing van een patiënt, mocht dat niet mogelijk zijn dan is levensverbetering van een patiënt datgene waar je je uiterste best voor doet.

Behaal jouw diploma MBO Verpleegkunde in korte tijd
Deze opleiding duurt 24 maanden als je in het bezit bent van een Verzorgende IG diploma. Normaliter zou je over een niveau 4 opleiding op een reguliere school 3,5 tot 4 jaar doen. Door onze efficiënte manier van lesgeven, leren wij je net zoveel op een veel kortere tijd. Daar willen we bij toevoegen dat je zelf de keuze maakt, je kan er dus voor kiezen om over de opleiding langer dan 24 maanden te doen.
Wat zijn de taken als verpleegkundige?

Al voor dat er sprake is van een behandeling, gaat een verpleegkundige aan de slag met het opstellen van een zorgplan. Dit vormt namelijk de basis van de zorg die je aan je cliënten gaat verlenen, hierin staan onder andere de voorkeuren, vragen, behoeften en zorgdoelen van een verzorgende in opgesteld. De taken van een verpleegkundige zijn zeer uiteenlopend en per patiënt verschillend.
Er zijn handelingen waaraan risico’s zijn gekoppeld voor zowel de zorgvrager als de verpleegkundige, daarom zijn deze vastgelegd in vaste protocollen en procedures. We noemen dit verpleegtechnische handelingen en om daar een beter beeld over te geven, zullen we er een aantal opsommen:
• Wondverzorging
• Sondevoeding toedienen
• Aanbrengen van een infuus
• Een spuitpomp bedienen
• Het uitvoeren van een transfusie
• Toedienen van medicijnen
• Inbrengen van een stoma of katheter
• Het assisteren van de arts

Afhankelijk van de situatie kan je als verpleegkundige je ook richten op de persoonlijke verzorging van een patiënt. Denk hierbij aan de volgende taken:
• Wassen
• Aankleden
• Verschonen

Waar werk je als verpleegkundige?
De meeste verpleegkundigen werken in een ziekenhuis, maar je kan ook werkzaam zijn in een verzorgingstehuis of in de thuiszorg. Daarnaast kan je ook als verpleegkundige aan de slag bij een ggz-instelling. Om je een beter beeld te geven van de plaatsen, zullen we je vertellen welke personen je kunt gaan behandelen:

Ouderenzorg
Als verpleegkundige kan je in een verzorgingstehuis of in de thuiszorg het leven van ouderen een stuk aangenamer maken. Jouw doel is hun medische gezondheid in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat die zo optimaal mogelijk is. Je zal met een team samenwerken om de kwaliteit van de zorg te bewaken, je kan dan denken aan artsen, Verzorgende IG’ers en HZW’ers.

Geestelijke gezondheidszorg
Mensen die niet meer hun leven thuis kunnen doorbrengen omdat hun geestelijke gezondheid dat niet toestaat, komen in een GGZ-instelling terecht. Als verpleegkundige zal jij in samenspraak met de artsen ervoor zorgen dat hun leven aangenamer wordt. Niet alleen op medische vlak zal je voor ze klaarstaan, maar ook als het gaat om de persoonlijke verzorging van een patiënt.

Kraamzorg
De medische toestand van een pasgeboren baby en haar moeder dient na de bevalling goed in de gaten gehouden te worden, dit zal jouw taak zijn als verpleegkundige. Je verzorgt hun zodat ze zo spoedig mogelijk kunnen herstellen en leert nieuwe moeders hoe ze het beste hun baby kunnen verzorgen. De plaats van waar je dat gaat doen, is afhankelijk van de medische situatie van de moeder en baby, je kan dan denken aan het ziekenhuis en een kraamhotel

Gehandicaptenzorg
Iemand die geestelijk of lichamelijk gebreken heeft, wordt gedefinieerd als lichamelijk of geestelijk gehandicapte. Gehandicaptenzorg wordt gegeven wanneer de ernst van de handicap ervoor zorgt dat iemand niet meer zonder hulp kunt functioneren. Als verpleegkundige hou jij de medische toestand van een gehandicapte in de gaten en zorg je ervoor dat zijn of haar leven zo aangenaam mogelijk wordt. Je taken kan je onder andere verrichten in een verzorgingstehuis of in een groepswoning voor gehandicapten.

Thuiszorg
De bovenstaande soorten zorg, kan je als verpleegkundige allemaal bij de patiënten thuis verrichten en valt dan onder thuiszorg. Natuurlijk hangt het dan wel af of dit de keuze van de patiënt is en in hoeverre dit haalbaar is. Als verpleegkundige kan je dit als prettiger ervaren, het is namelijk wat informeler dan in een ziekenhuis bijvoorbeeld.

Wat verdien je als verpleegkundige?
Over het algemeen verdien je in het begin van je carrière als verpleegkundige maximaal €1.980,- per maand. Naar gelang je leeftijd en werkervaring kan dit zelfs oplopen tot €3.155,- per maand, dit allemaal is exclusief je vakantiegeld, eindejaarsuitkering en onregelmatigheidstoeslag als je op onregelmatige tijden werkt.

Kom naar de informatiebijeenkomst

Medivus organiseert regelmatig vrijblijvende informatiebijeenkomsten over haar opleidingen. Klik hier voor data en locaties.

Aanmelden mag maar is niet per se nodig. Je kunt gewoon binnenlopen.

Niveau
De opleiding MBO Verpleegkunde is een mbo-opleiding op niveau 4.

Studievorm
De opleiding is een combinatie van klassikale lessen en thuisstudie.

Opleidingsvorm BBL
Medivus biedt de opleiding MBO Verpleegkunde aan op basis van de opleidingsvorm BBL.
BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg; oftewel werken terwijl je leert en leren terwijl je werkt.
Voor werkgevers bieden BBL-opleidingen subsidiemogelijkheden.

Om te kunnen starten met de opleiding MBO Verpleegkunde, stelt Medivus de volgende eisen:

 • Je beschikt over een diploma Verzorgende IG.
 • Je bent minimaal 18 jaar.
 • Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal.

Studieduur

De opleidingen MBO Verpleegkunde (niveau 4) zijn bij Medivus in 24 maanden af te ronden; dit is echter geen verplichting. De duur van de opleiding is dan ook bij Medivus op diverse manieren te beïnvloeden.

Hoe beïnvloed jij jouw studieduur?

 • Door jouw opleidingstraject samen met je persoon­lijke studiecoach te plannen. Hierdoor sluit het ­traject het beste aan bij jouw levensstijl.
 • Door lessen op een eerdere of latere datum op andere les­locaties te volgen.
 • Door in een kortere (of langere) tijd te voldoen aan je urenplicht.

Studiebelasting

Wanneer je een verkorte opleiding volgt op basis van de opleidingsvorm BBL, is er een verplicht aantal uren les die je moet volgen. Dit geldt ook voor je stage-uren.

Houd per week rekening met de volgende gemiddelden:

 • Een à twee dagen les op school.
 • Een à twee dagen studeer je thuis.
 • Een à twee dagen leer je in de praktijk (stage).

Na de opleiding MBO Verpleegkunde (niveau 4) kun je werken in de hierboven genoemde werkvelden, maar ook verder studeren. Aansluitend kun je bijvoorbeeld ook studeren voor HBO-V.

Docenten
Vakbekwame docenten met gedegen kennis van de praktijk verzorgen bij Medivus de lessen. Zij zijn zelf ook in de zorg werkzaam, hierdoor zijn de lessen altijd levendig en actueel.

Studiecoaches
Voor een soepele en snelle voortgang richting jouw diploma werkt Medivus met studiecoaches. Samen met je persoonlijke studiecoach stel je jouw ideale opleidingstraject samen.

De taken van de studiecoaches zijn:

 • Het begeleiden van jouw voortgang wat betreft de oefenopdrachten en theorietoetsen.
 • Het monitoren van jouw stage-uren en de invulling van jouw rol binnen de stageperiode.
 • Het onderhouden van het contact met de praktijkopleider van jouw stagebiedende organisatie.
 • Het informeren over de examen­opdrachten aan de stage­biedende organisatie.

Extra ondersteuning
Om jouw slagingskans te vergroten kun je bij Medivus extra ondersteuning krijgen bij Verpleeg­kundig rekenen en/of Nederlands.

Oefendagen
De verpleegtechnische handelingen kunnen geoefend worden tijdens de Uitleg- en ondersteuningslessen. Gespecialiseerde praktijkdocenten leren je de fijne kneepjes van het vak, zodat je bekwaam de praktijk in gaat.

De opleiding Verpleegkundige verkort is opgebouwd uit twee fases:

– Ontwikkelingsfase
– Kwalificerende fase 

Na afloop van je examen ontvang je een crebo erkend MBO niveau 4 diploma.

Keuzedelen
Keuzedelen (vastgesteld door de SBB) zijn interessante onderwerpen waarin je je kunt verdiepen of verbreden binnen jouw werk. Voor een naadloze aansluiting met de praktijk beschikt Medivus over diverse keuzedelen.

Je kunt zelf een selectie maken uit de te volgen keuzedelen. Aan het begin van je opleiding ontvang je hierover alle praktische informatie.

De keuzedelen bij Medivus zijn:

De keuzedelen voor de MBO Verpleegkunde bij Medivus zijn:

 • Wijkgericht werken – K0186
 • Ondernemend gedrag – K0072
 • Mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) – K0067
 • Gezonde leefstijl – K0219
 • Verdiepend blijvend fit, veilig en gezond werken – K0517
 • Complementaire zorg – K0507
 • Zorginnovaties en technologie – K0138
 • Doorstroom naar HBO Gezondheidszorg – K0148

Je kiest deze studiedelen samen met je studiecoach bij Medivus na je inschrijving.

MBO Verpleegkunde

Vertaal jouw passie naar een erkend diploma

Als verpleegkundige verzorg je zieken, gehandicapten of andere mensen die professionele zorg nodig hebben. Het is een baan die je in het ziekenhuis, een verzorgingstehuis, of bij mensen thuis kan uitvoeren en die je echt voldoening geeft. Jouw doel is de genezing van een patiënt, mocht dat niet mogelijk zijn dan is levensverbetering van een patiënt datgene waar je je uiterste best voor doet.

Behaal jouw diploma MBO Verpleegkunde in korte tijd

Deze opleiding duurt 24 maanden als je in het bezit bent van een Verzorgende IG diploma. Normaliter zou je over een niveau 4 opleiding op een reguliere school 3,5 tot 4 jaar doen. Door onze efficiënte manier van lesgeven, leren wij je net zoveel op een veel kortere tijd. Daar willen we bij toevoegen dat je zelf de keuze maakt, je kan er dus voor kiezen om over de opleiding langer dan 24 maanden te doen.

Wat zijn je taken als verpleegkundige?

Al voor dat er sprake is van een behandeling, gaat een verpleegkundige aan de slag met het opstellen van een zorgplan. Dit vormt namelijk de basis van de zorg die je aan je cliënten gaat verlenen, hierin staan onder andere de voorkeuren, vragen, behoeften en zorgdoelen van een verzorgende in opgesteld. De taken van een verpleegkundige zijn zeer uiteenlopend en per patiënt verschillend.
Er zijn handelingen waaraan risico’s zijn gekoppeld voor zowel de zorgvrager als de verpleegkundige, daarom zijn deze vastgelegd in vaste protocollen en procedures. We noemen dit verpleegtechnische handelingen en om daar een beter beeld over te geven, zullen we er een aantal opsommen:
•Wondverzorging
• Sondevoeding toedienen
• Aanbrengen van een infuus
• Een spuitpomp bedienen
• Het uitvoeren van een transfusie
• Toedienen van medicijnen
• Inbrengen van een stoma of katheter
• Het assisteren van de arts

Afhankelijk van de situatie kan je als verpleegkundige je ook richten op de persoonlijke verzorging van een patiënt. Denk hierbij aan de volgende taken:
• Wassen
• Aankleden
• Verschonen

Niveau
De opleiding Verzorgende IG verkort is een mbo-opleiding op niveau 3.

Studievorm
De opleiding is een combinatie van klassikale lessen en thuisstudie. De lessen worden overdag gegeven.

Opleidingsvorm Verzorgende IG verkort
Regulier onderwijs zoals ROC’s bieden mbo-opleidingen vaak in twee varianten (BOL en BBL). Het nadeel van deze varianten is dat je een verplicht aantal les- en stage-uren hebt. De derde leerweg kent geen wettelijke urennorm, daarom kunnen wij onze lessen slim organiseren en flexibel aanpassen aan de kennis en kunde van onze studenten. Daarom hoef je alleen de lessen te volgen die wij geven zodat je zo snel mogelijk met een kwaliteitsdiploma aan het werk kan.

Na de opleiding verzorgende IG kunt u de MBO verpleegkunde doen. U krijgt dan vrijstellingen voor bepaalde vakken en soms zijn werkgevers bereid je studie voor je te betalen als je bij hen werkt. Vertel dit daarom bij je aanmelding en vraag naar de werk- en leer mogelijkheden van detachering.
Docenten Vakbekwame docenten met gedegen kennis van de praktijk verzorgen bij Medivus de lessen. Zij zijn zelf ook in de zorg werkzaam, hierdoor zijn de lessen altijd levendig en actueel. Studiecoaches Voor een soepele en snelle voortgang richting jouw diploma werkt Medivus met studiecoaches. Samen met je persoonlijke studiecoach stel je jouw ideale opleidingstraject samen. De taken van de studiecoaches zijn: Het begeleiden van jouw voortgang wat betreft de oefenopdrachten en theorietoetsen. Het monitoren van jouw stage-uren en de invulling van jouw rol binnen de stageperiode. Het onderhouden van het contact met de praktijkopleider van jouw stagebiedende organisatie. Het informeren over de examen­opdrachten aan de stage­biedende organisatie.

Extra ondersteuning
Om jouw slagingskans te vergroten kun je bij Medivus extra ondersteuning krijgen bij Verpleeg­kundig rekenen en/of Nederlands.

Oefendagen
De verpleegtechnische handelingen kunnen geoefend worden tijdens de Uitleg- en ondersteuningslessen. Gespecialiseerde praktijkdocenten leren je de fijne kneepjes van het vak, zodat je bekwaam de praktijk in gaat.

Studieduur
De opleidingen Verzorgende IG verkort zijn via de Derde leerweg bij Medivus in 10 maanden af te ronden; dit is echter geen verplichting. De duur van de opleiding is op diverse manieren te beïnvloeden:

Door jouw opleidingstraject samen met je persoonlijke studiecoach te plannen. Hierdoor sluit het ­traject het beste aan bij jouw levensstijl.
Door lessen op een eerdere of latere datum op andere ­locaties te volgen, je bent op elke locatie welkom.
Door in een kortere (of langere) tijd te voldoen aan je urenplicht.

Studiebelasting
Wanneer je een verkorte opleiding volgt op basis van de ‘Derde leerweg’, zijn er géén verplichte lesuren en stage-uren. Het uiteindelijk aantal stage-uren is afhankelijk van je eerder opgedane ervaringen.

Hou per week rekening met de volgende gemiddelden:

-Een dag les op school.
-Een á twee dagen studeer je thuis.
-Een á twee dagen leer je in de praktijk (stage).

De opleiding Verzorgende IG verkort is opgebouwd uit drie blokken.

– Blok 1. Theorie
– Blok 2. Praktijk en stage
– Blok 3. Stage en examen

Na afloop van je examen ontvang je een crebo erkend MBO niveau 3 diploma.

Keuzedelen
Keuzedelen (vastgesteld door de SBB) zijn interessante onderwerpen waarin je je kunt verdiepen of verbreden binnen jouw werk. Voor een naadloze aansluiting met de praktijk beschikt Medivus over diverse keuzedelen.

Je kunt zelf een selectie maken uit de te volgen keuzedelen. Aan het begin van je opleiding ontvang je hierover alle praktische informatie.

De keuzedelen voor de Verzorgende IG bij Medivus zijn:

– Engels A2/B1– K0802
– Nederlands 3F – K0071
– Zorg en technologie – K0137
– Wijkgericht werken – K0186
Je kiest deze studiedelen samen met je studiecoach bij Medivus na je inschrijving.

Lesgeld

Voor deze opleiding betaal je €6199,- als je in één keer betaalt. Als je de opleiding in termijnen wilt betalen, dan verdelen we dat als volgt:

• 1e termijn € 499,-
• 20 maanden x € 300,- 

Naast deze kosten wordt er éénmalig Inschrijf/Administratiekosten gerekend van €75,-. 

Startdata locaties
Den Haag : 5 oktober 2021 
Erkenning
Crebo-erkend(min. OCW)
Duur

Circa 24 maanden indien in bezit van diploma Verzorgende IG.

Twijfel je of heb je vragen?

Kom naar de informatiebijeenkomst

Medivus organiseert regelmatig vrijblijvende informatiebijeenkomsten over haar opleidingen