Verzorgende IG - versneld

Eerstvolgende datum: 
– Donderdag 26 oktober 2023
– Vrijdag 8 december 2023

Locatie: Rijswijk (Zuid-Holland)

Lesgeld
 • Aktietarief: Schrijf je nu nog in voor 1 januari 2024 en maak gebruik van het aktietarief!

In een keer betalen: €  4.750,-

Als je de opleiding in termijnen wilt betalen, dan verdelen we dat als volgt:

• 1e termijn € 550,-
• 11 termijnen x € 400,-
• Totaalprijs in termijnen: € 4.950,-

Vanaf 1-1-2024 is het lesgeld als volgt:

 • Totaalprijs in een keer € 5.150,-
 • In termijnen: € 5.350,-

 

Wil je ook boeken bestellen: Klik hier

Meld je via onderstaande knop vrijblijvend aan voor een online intakegesprek met een van onze studiecoaches.

MBO 3 Verzorgende IG - versneld

Mensen die hun dagelijkse leven niet voort kunnen zetten zonder begeleiding en verzorging, hebben een verzorgende-IG nodig (IG staat voor Individuele Gezondheidszorg). Je kan dan denken aan verpleegtechnische handelingen, maar ook aan huishoudelijke en maatschappelijke taken. Help jij graag anderen? Dan ga je veel voldoening uit deze schitterende baan halen!

De opleiding Verzorgende IG verkort is een mbo-opleiding op niveau 3. De opleiding is een combinatie van klassikale en hybride lessen en natuurlijk ook thuisstudie. De lessen worden overdag gegeven.

Wij bieden onze versnelde VIG-opleiding aan via de derde leerweg. Deze opleidingsvorm verschilt met regulier onderwijs. Regulier onderwijs zoals ROC’s bieden namelijk MBO-opleidingen vaak in twee varianten (BOL en BBL). Bij deze opleidingsvormen heb je een verplicht aantal les- en stage-uren. Wij bieden de opleiding aan via de derde leerweg. Deze opleidingsvorm kent geen wettelijke urennorm, waardoor wij onze lessen slim kunnen organiseren en flexibel aan kunnen passen aan de kennis en kunde van onze studenten. Daarom hoef je alleen de lessen te volgen die wij geven, zodat je zo snel mogelijk met een kwaliteitsdiploma aan het werk kan.

Opbouw van de opleiding
De opleiding Verzorgende IG verkort is verdeeld in twee fasen:

Fase 1: de ontwikkelingsgerichte fase.
In deze fase ga je lessen volgen, toetsen maken, keuzedelen kiezen en stage lopen.
Fase 2: de kwalificerende fase.
In deze fase ga je examens maken. Dit zijn instellingsexamens, centrale examens en het praktijkexamen.

Iedere fase sluit je af met een gesprek. Dit gesprek heb je met een studiecoach en/of een examinator.

Het GO-gesprek:
Je kan een GO aanvragen op het moment dat je alle toetsen en opdrachten voldoende hebt afgerond. Tijdens dit gesprek ga je samen met een van onze studiecoaches je ontwikkelingsgerichte fase evalueren en toetsen. Wanneer je dit gesprek goed afrond, krijg je een GO om naar de kwalificerende fase te gaan.

Het eindgesprek:
Om de kwalificerende fase af te sluiten vindt er een eindgesprek plaats. Dit gesprek vindt plaats op het moment dat je je examens voldoende hebt gemaakt. Tijdens het gesprek wordt er gekeken of je er klaar voor bent om als een Verzorgende IG-er aan het werk te gaan.

Studiebelasting
Houd per week rekening met de volgende gemiddelden:

 • Een dag les op school.
 • Een á twee dagen studeer je thuis.
 • Een á twee dagen leer je in de praktijk (stage)

Digitaal leerportaal
Wij hebben een digitaal leerportaal ontwikkeld, genaamd MijnMedivus. In MijnMedivus kan onder andere je het lesmateriaal bekijken, toetsen inplannen, stageopdrachten uploaden en je voortgang bekijken.

Lesmateriaal
Het lesmateriaal voor de opleiding kan je vinden in MijnMedivus, en is inbegrepen in de prijs. Geen extra kosten voor boeken dus!

Keuzedelen
Tijdens je opleiding ga je keuzedelen (vastgesteld door het SBB) kiezen. Dit zijn onderwerpen waarin je je gaat verdiepen tijdens de lessen en op stage. Bij Medivus kan je kiezen uit de volgende onderdelen:

Engels A2/B1– K0802
Nederlands 3F – K0071
Zorg en technologie – K0137
Wijkgericht werken – K0186

Stage
Een belangrijk deel van het leren in het mbo vindt plaats tijdens de stage, ook wel Beroepspraktijkvorming (BPV). Voor de opleiding Verzorgende IG- Derde leerweg is er geen verplichting in het aantal uren dat je stage moet lopen. Wij geven tijdens het intake gesprek wel een advies mee over het aantal uren dat je nodig zal hebben om goed te kunnen oefenen in de praktijk. Dit hangt af van je zorgervaring. Met het stagebedrijf maak je afspraken over je uren. Deze leggen jullie vast in een Praktijkovereenkomst. De stageplek dient een SBB-erkend leerbedrijf te zijn. Op www.stagemarkt.nl zie je welke zorgbedrijven een erkenning hebben. 

Op de stage ga je aan de slag met praktijkopdrachten. Deze praktijkopdrachten komen uit de Digibib. Hier betaal je eenmalig €45,- voor.

Extra ondersteuning en oefendagen
Wij bieden extra ondersteuning bij Verpleegkundig rekenen en/of Nederlands. Daarnaast is het bij ons mogelijk om een aantal verpleegtechnische handelingen te oefenen in ons Skill lab. Gespecialiseerde praktijkdocenten leren je de fijne kneepjes van het vak, zodat je bekwaam de praktijk in gaat.

De opleiding Verzorgende IG van Medivus is een erkende MBO-opleiding voor volwassenen. Wij hanteren daarom bepaalde toelatingseisen:

 • Je bent minimaal 18 jaar oud.
 • Je bent in het bezit van een diploma VMBO (kaderberoepsgerichte leerweg, theoretische leerweg of gemengde leerweg), MAVO, MBO-2 diploma of MBO-3 diploma.
 • Of je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.
 • Je hebt enige ervaring in de zorg
 • Je beheerst vrij aardig de Nederlandse taal

Mocht je niet in bezit zijn van de bovenstaande diploma’s, dan kan je bij ons een toelatingstoets doen als je ouder bent dan 23 jaar. 

Aktietarief: Voor deze opleiding betaal je €4750,- als je in één keer betaalt. Als je de opleiding in termijnen wilt betalen, dan verdelen we dat als volgt:

• 1e termijn € 550,-
• 12 maanden x € 400,-
• Totaalprijs in termijnen: 4950,-

Eenmalige kosten Digibib: € 45,-

Wat houdt het in: onbeperkt lessen volgen, toetsen maken (2 kansen per toets kosteloos), EHBO cursus, Medicatie cursus, examens, het eindgesprek en licentiekosten (gebruik van MijnMedivus en Office).

 

Verzorgende IG verkort bij Medivus

In 12 maanden kan jij al aan de slag als gediplomeerd Verzorgende IG-er. Je totale studieduur hangt af van je zorgervaring. 

Heb je veel zorgervaring? Dan kan je de opleiding in 12 maanden afronden. Heb je weinig of geen zorgervaring? Dan zal je mogelijk langer over de opleiding doen omdat je meer stage-uren gaat maken.

Na je aanmelding ga je in gesprek met een studiecoach. Tijdens dit (intake)gesprek bespreek je samen met een studiecoach je zorgervaring en geeft de studiecoach jou een studie-advies op maat.

Medivus heeft, samen met haar studenten, zorgbedrijven en samenwerkende organisaties, haar opleidingen ontwikkeld. Op deze manier kunnen wij onderwijs aanbieden dat gericht is op de praktijk.

Wij weten wie onze studenten zijn en zijn er voor jou tijdens je studietraject. Onze studiecoaches begeleiden en ondersteunen jou vanaf het begin tot het einde van de opleiding.

Onze studiecoaches zijn van maandag t/m vrijdag telefonisch en per mail bereikbaar. Vaak kunnen we je vraag gelijk beantwoorden. Voor studie-advies kan je een studiecoachgesprek aanvragen. Samen bespreken jullie de voortgang van je opleiding.

Onze docenten zijn voor jou beschikbaar tijdens de lessen. Tijdens de les heb je de mogelijkheid om zorginhoudelijke vragen te stellen.

Over ons

Met ruim dertig jaar ervaring in de zorg zijn wij in 2012 als zorgopleider begonnen. Vandaag de dag zijn we uitgegroeid tot één van de grootste zorgopleiders van het land en ons doel is om dé beste zorgopleider van Nederland te worden.

Wij willen het grote tekort in de zorg aanvullen met kwalitatief opgeleide zorgprofessionals. Ons streven is om zorgopleidingen voor volwassenen toegankelijker te maken.

Wij richten ons op kwaliteit en efficiëntie. Wij zijn continue betrokken met de ontwikkeling van onze opleidingen en stellen ons flexibel op naar onze studenten en ons werkveld.

Bekijk ook:

Veelgestelde vragen

Ja, het is mogelijk om vrijstellingen te krijgen. Als je korter dan 6 jaar geleden een mbo-opleiding hebt gedaan, op hetzelfde niveau of hoger, is het mogelijk om vrijstelling aan te vragen voor centrale examens. Vrijstellingen aanvragen kan via het vrijstellingenformulier. Je kan naar dit formulier vragen tijdens de startles van de opleiding of je kan het formulier downloaden op de belangrijke documenten pagina en mailen naar mijn@medivus.nl.

Het is bij ons niet mogelijk om vrijstellingen aan te vragen voor modules uit de ontwikkelingsfase. Dit komt omdat wij het lesmateriaal zelf hebben ontwikkeld, specifiek gericht op wat je daadwerkelijk nodig hebt in de praktijk.

Ja, dat kan. Bij ons mag je de opleiding één keer kosteloos verlengen met 6 maanden. Voordat de verlenging definitief is, evalueer je samen met een studiecoach je studietraject.  

Ja. Bij alle opleidingen dien je stage te lopen. Ons advies is om minimaal 300 uur stage te lopen. Hoeveel stage-uren je daadwerkelijk gaat maken hangt af van je zorgervaring en bespreek je samen met je stagebegeleider.

Je bent vrij om te kiezen bij welk zorgbedrijf je stage wil lopen. Een belangrijke eis is dat het een SBB erkend leerbedrijf is. Op www.stagemarkt.nl kan je zien welk bedrijf een erkenning heeft en voor welke opleiding het bedrijf een erkenning heeft.

Soms. Het is voor een werkgever niet verplicht om jou een stagevergoeding te geven. Je werkgever bepaalt zelf of ze je een stagevergoeding geven en hoe hoog de stagevergoeding is. Er is hierbij geen minimum of maximum bedrag.

Ja, dat kan. Het bedrijf waar je stage wil lopen moet wel een SBB erkend leerbedrijf zijn. Op www.stagemarkt.nl staan alle SBB erkende leerbedrijven. Als je werkplek de erkenning heeft voor de opleiding die jij volgt, kan je stage lopen op je werkplek.

Tijdens je stage ga je aan de slag met het maken van praktijkopdrachten. Deze praktijkopdrachten haal je uit de Digibib. De Digibib is een platform waarop verschillende stageopdrachten en informatie over de sector Zorg en Welzijn te vinden zijn. Tijdens de startles van de opleiding hoor je welke opdrachten jij gaat maken en maak je een account aan. Voor de praktijkopdrachten betaal je eenmalig €45,- op de website van de Digibib.

Over de opleiding Verzorgende IG verkort

De opleiding Verzorgende IG verkort is opgebouwd uit drie blokken.
– Blok 1. Theorie
– Blok 2. Praktijk en stage
– Blok 3. Stage en examen

Na afloop van je examen ontvang je een crebo erkend MBO niveau 3 diploma.

De opleidingen Verzorgende IG verkort zijn via de Derde leerweg bij Medivus in 12 maanden af te ronden; dit is echter geen verplichting. De duur van de opleiding is op diverse manieren te beïnvloeden:

 • Door jouw opleidingstraject samen met je persoonlijke studiecoach te plannen. Hierdoor sluit het ­traject het beste aan bij jouw levensstijl.
  Door lessen op een eerdere of latere datum op andere ­locaties te volgen, je bent op elke locatie welkom.
 • Door in een kortere (of langere) tijd te voldoen aan je urenplicht.
  Studiebelasting
  Wanneer je een verkorte opleiding volgt op basis van de ‘Derde leerweg’, zijn er géén verplichte lesuren en stage-uren.
 • Het uiteindelijk aantal stage-uren is afhankelijk van je eerder opgedane ervaringen.

Hou per week rekening met de volgende gemiddelden:

 • Een dag les op school.
 • Een á twee dagen studeer je thuis.
 • Een á twee dagen leer je in de praktijk (stage).

Keuzedelen
Keuzedelen (vastgesteld door de SBB) zijn interessante onderwerpen waarin je je kunt verdiepen of verbreden binnen jouw werk. Voor een naadloze aansluiting met de praktijk beschikt Medivus over diverse keuzedelen.

Je kunt zelf een selectie maken uit de te volgen keuzedelen. Aan het begin van je opleiding ontvang je hierover alle praktische informatie.

De keuzedelen voor de Verzorgende IG bij Medivus zijn:

Engels A2/B1– K0802
Nederlands 3F – K0071
Zorg en technologie – K0137
Wijkgericht werken – K0186
Je kiest deze studiedelen samen met je studiecoach bij Medivus na je inschrijving.

Een belangrijk deel van het leren in het mbo vindt plaats tijdens de stage; de zogenaamde Beroepspraktijkvorming (BPV).
Voor de opleiding Verzorgende IG – Derde leerweg is er geen verplicht aantal uren dat je stage moet lopen. Wel maak je met de stage biedende organisatie samen afspraken over je uren.
De stageplek dient een SBB-erkend leerbedrijf te zijn, deze kun je vinden op www.stagemarkt.nl

Het lesmateriaal kan je tijdens de opleiding onbeperkt online raadplegen via ons digitale leerportaal MijnMedivus. 

Boeken zijn optioneel te bestellen. Klik hier om de boeken te bestellen voor schooljaar 2021/2022.

Docenten
Vakbekwame docenten met gedegen kennis van de praktijk verzorgen bij Medivus de lessen. Zij zijn zelf ook in de zorg werkzaam, hierdoor zijn de lessen altijd levendig en actueel.

Studiecoaches
Voor een soepele en snelle voortgang richting jouw diploma werkt Medivus met studiecoaches. Samen met je persoonlijke studiecoach stel je jouw ideale opleidingstraject samen.

De taken van de studiecoaches zijn:
Het begeleiden van jouw voortgang wat betreft de oefenopdrachten en theorietoetsen.
Het monitoren van jouw stage-uren en de invulling van jouw rol binnen de stageperiode.
Het onderhouden van het contact met de praktijkopleider van jouw stagebiedende organisatie.
Het informeren over de examen­opdrachten aan de stage­biedende organisatie.

Extra ondersteuning
Om jouw slagingskans te vergroten kun je bij Medivus extra ondersteuning krijgen bij Verpleeg­kundig rekenen en/of Nederlands.

Oefendagen
De verpleegtechnische handelingen kunnen geoefend worden tijdens de Uitleg- en ondersteuningslessen. Gespecialiseerde praktijkdocenten leren je de fijne kneepjes van het vak, zodat je bekwaam de praktijk in gaat.

Als verzorgende IG kan je op verschillende plaatsen patiënten verzorgen, denk aan een verplegingshuis, een verzorgingstehuis, een ggz-instelling of een gehandicapteninstelling. Daarnaast werken veel verzorgende IG’ers ook in de kraam of thuiszorg, dan is het de bedoeling dat je de mensen thuis verzorgt.

Ouderenzorg
Wanneer je werkzaam bent in de ouderenzorg, ga je ouderen helpen met hun dagelijkse bezigheden. Je kan denken aan opstaan, wassen, aankleden, helpen met eten en zorg je ervoor dat ze zich vermaken. Daarnaast kan je ook te maken hebben met chronisch zieke patiënten en kan je ook verpleegtechnische taken gaan uitvoeren. Het geven van voorlichting en advies over bijvoorbeeld omgang met hun ziekte of handicap is ook een belangrijk onderdeel voor jou als verzorgende IG’er.

Geestelijke gezondheidszorg
Mensen die in een geestelijke gezondheidsinstelling zitten, hebben een psychische stoornis of een verslaving. Het is jouw taak om hun te helpen met hun persoonlijke verzorging en om ervoor te zorgen dat zij hun medicatie innemen. Je moet daar vaak sterk in je schoenen voor staan, omdat het intensief zwaar voor je kan zijn om dit te bewerkstelligen. Uiteindelijk zal je wel veel voldoening uit je werk halen en dat zal dan ook waarschijnlijk je motivatie zijn.

Kraamzorg
Als je graag met baby’s wilt werken, is de kraamzorg zeker het overwegen waard. Jouw taak is namelijk om de moeder en het pasgeboren kind te verzorgen en te begeleiden. De moeder kan zich dan meer focussen op het herstel en kan op die manier meer genieten als kersverse moeder. Als zij voor het eerst moeder is geworden, is jouw taak ook om haar te leren hoe ze het beste de baby kan verschonen en voeden.

Gehandicaptenzorg
Een verzorgende IG’er is hard nodig in de gehandicaptenzorg, je helpt mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking hun leven aangenamer te maken. Je ondersteunt ze met het huishouden en zorgt ervoor dat ze goed verzorgd zijn. Afhankelijk van de ernst, zal je eventueel ook patiënten moeten adviseren hoe zij beter hun dagelijkse taken kunnen uitvoeren met hun beperking.

De thuiszorg
Patiënten aan huis verzorgen voelt altijd wat persoonlijker aan, dan de andere werkplekken en dat kan als fijn worden ervaren voor de verzorgende. Thuis bij de patiënten is het nog belangrijker om goed te onderzoeken wat de eisen en wensen zijn. Je werkplek is namelijk de woning van je patiënt en daar dienen we zijn regels te respecteren.

Je salaris als verzorgende IG is aan de hand van je opleidingsniveau, leeftijd, werkervaring en specialisatie. Wel kunnen we stellen dat over het algemeen een verzorgende IG begint met een startsalaris van tussen de €1.700,- en €1.800,- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek. Wanneer je meer werkervaring hebt opgedaan, kijk je naar een salaris van ongeveer €2.800,- bruto per maand.

Onregelmatige werktijden
Het salaris die we hierboven hebben genoemd is op basis van werktijden die overdag zijn en op werkdagen. Als je op onregelmatige tijden (in de avond, nacht of in het weekend) werkt, kan je ongeveer 40% meer gaan verdienen.
Wil je wat meer informatie vinden over je loon, toeslagen, werktijden, vakantie en je pensioen? Dan is het een goed idee om de cao voor verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg te bestuderen. Hierin vind je alle afspraken die zijn gemaakt daarover, bekijk deze op de website van de vakbond FNV.

Een verzorgende IG’er kan ook aan de slag gaan als zelfstandige, dat betekent wel dat je zelf achter de belasting, premies en aftrekposten moet gaan. Gemiddeld zit je als verzorgende IG’er op €32 per uur bruto, dan komen we voor een 36-urige week op

Als ZZP’er zijn er andere tarieven die je gaat verdienen, een HZW’er factureert ongeveer €22 per uur op basis van werkzaamheden die overdag worden uitgevoerd. Je hebt als zzp’er wel te maken met allerlei belastingen, premies en aftrekposten. Als we dit allemaal eraf zouden halen, dan komen we voor een 36-urige werkweek op €2.509 per maand uit.

Na de opleiding verzorgende IG kunt u de MBO verpleegkunde doen. U krijgt dan vrijstellingen voor bepaalde vakken en soms zijn werkgevers bereid je studie voor je te betalen als je bij hen werkt. Vertel dit daarom bij je aanmelding en vraag naar de werk- en leer mogelijkheden van detachering.

Kom naar onze informatiebijeenkomst

Bij Medivus vinden we het belangrijk dat jij een weloverwogen keuze kan maken om aan de opleiding te beginnen. Daarom vertellen we je graag meer over de opleidingen en wat je kan verwachten als je bij ons de opleiding gaat volgen. Meld je via onderstaande tool vrijblijvend aan.

MBO 3 Verzorgende IG - versneld

Mensen die hun dagelijkse leven niet voort kunnen zetten zonder begeleiding en verzorging, hebben een verzorgende-IG nodig (IG staat voor Individuele Gezondheidszorg). Je kan dan denken aan verpleegtechnische handelingen, maar ook huishoudelijke en maatschappelijke taken. Help jij graag anderen? Dan ga je veel voldoening uit deze schitterende baan halen!
Duur opleiding Verzorgende IG
Als je een opleiding Verzorgende IG gaat volgen, zal je bij andere scholen normaliter 3 jaar over je opleiding doen. Bij ons is dat niet het geval en dat komt omdat we een unieke lesmethode hebben ontwikkeld. Het is ons namelijk opgevallen dat er stof gegeven werd die niet van toegevoegde waarde waren in de praktijk. Door dit niet te bieden, hebben wij een erkende niveau 3 opleiding ontwikkeld die 12 maanden duurt en waar jij uiteindelijk het meeste aan zal hebben.
Wat zijn de toelatingseisen?

Omdat de opleiding Verzorgende IG een erkende mbo-opleiding is en wij volwassenenonderwijs bieden, vragen wij het volgende van je:
• Je bent minimaal 18 jaar oud.
• In het bezit van een VMBO-TL, MAVO of MBO-2 diploma.
• Je beheerst vrij aardig de Nederlandse taal.

Mocht je niet in bezit zijn van de bovenstaande diploma’s, dan kan je bij ons een toelatingstoets doen als je ouder bent dan 23 jaar.

Het verschil tussen een verzorgende IG en een verpleegkundige:

Een verzorgende IG en een verpleegkundige doen over het algemeen veel dezelfde taken, toch zijn er een aantal belangrijke verschillen te benoemen. Als we kijken naar verpleegtechnische handelingen, zien we dat verpleegkundigen 2 taken meer doen:
• Infuus aanbrengen
• Bloedprikken

Een verpleegkundige organiseert en coördineert ook de zorg van een patiënt, de verpleegtechnische handelingen mogen door hun ook zelfstandig uitgevoerd worden. Zo stelt een verpleegkundige een zorgplan op en handelt een verzorgende IG naar dat plan. 

Waar kan je werken als Verzorgende IG?

Ouderenzorg
Wanneer je werkzaam bent in de ouderenzorg, ga je ouderen helpen met hun dagelijkse bezigheden. Je kan denken aan opstaan, wassen, aankleden, helpen met eten en zorg je ervoor dat ze zich vermaken. Daarnaast kan je ook te maken hebben met chronisch zieke patiënten en kan je ook verpleegtechnische taken gaan uitvoeren. Het geven van voorlichting en advies over bijvoorbeeld omgang met hun ziekte of handicap is ook een belangrijk onderdeel voor jou als verzorgende IG’er.

Geestelijke gezondheidszorg
Mensen die in een geestelijke gezondheidsinstelling zitten, hebben een psychische stoornis of een verslaving. Het is jouw taak om hun te helpen met hun persoonlijke verzorging en om ervoor te zorgen dat zij hun medicatie innemen. Je moet daar vaak sterk in je schoenen voor staan, omdat het intensief zwaar voor je kan zijn om dit te bewerkstelligen. Uiteindelijk zal je wel veel voldoening uit je werk halen en dat zal dan ook waarschijnlijk je motivatie zijn.

Kraamzorg
Als je graag met baby’s wilt werken, is de kraamzorg zeker het overwegen waard. Jouw taak is namelijk om de moeder en het pasgeboren kind te verzorgen en te begeleiden. De moeder kan zich dan meer focussen op het herstel en kan op die manier meer genieten als kersverse moeder. Als zij voor het eerst moeder is geworden, is jouw taak ook om haar te leren hoe ze het beste de baby kan verschonen en voeden.

Gehandicaptenzorg
Een verzorgende IG’er is hard nodig in de gehandicaptenzorg, je helpt mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking hun leven aangenamer te maken. Je ondersteunt ze met het huishouden en zorgt ervoor dat ze goed verzorgd zijn. Afhankelijk van de ernst, zal je eventueel ook patiënten moeten adviseren hoe zij beter hun dagelijkse taken kunnen uitvoeren met hun beperking.

De thuiszorg
Patiënten aan huis verzorgen voelt altijd wat persoonlijker aan, dan de andere werkplekken en dat kan als fijn worden ervaren voor de verzorgende. Thuis bij de patiënten is het nog belangrijker om goed te onderzoeken wat de eisen en wensen zijn. Je werkplek is namelijk de woning van je patiënt en daar dienen we zijn regels te respecteren.

Het salaris van een Verzorgende IG

Je salaris als verzorgende IG is aan de hand van je opleidingsniveau, leeftijd, werkervaring en specialisatie. Wel kunnen we stellen dat over het algemeen een verzorgende IG begint met een startsalaris van tussen de €1.700,- en €1.800,- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek. Wanneer je meer werkervaring hebt opgedaan, kijk je naar een salaris van ongeveer €2.800,- bruto per maand.

Onregelmatige werktijden
Het salaris die we hierboven hebben genoemd is op basis van werktijden die overdag zijn en op werkdagen. Als je op onregelmatige tijden (in de avond, nacht of in het weekend) werkt, kan je ongeveer 40% meer gaan verdienen.
Wil je wat meer informatie vinden over je loon, toeslagen, werktijden, vakantie en je pensioen? Dan is het een goed idee om de cao voor verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg te bestuderen. Hierin vind je alle afspraken die zijn gemaakt daarover, bekijk deze op de website van de vakbond FNV.

Werken als ZZP’er
Een verzorgende IG’er kan ook aan de slag gaan als zelfstandige, dat betekent wel dat je zelf achter de belasting, premies en aftrekposten moet gaan. Gemiddeld zit je als verzorgende IG’er op €32 per uur bruto, dan komen we voor een 36-urige week op Als ZZP’er zijn er andere tarieven die je gaat verdienen, een HZW’er factureert ongeveer €22 per uur op basis van werkzaamheden die overdag worden uitgevoerd. Je hebt als zzp’er wel te maken met allerlei belastingen, premies en aftrekposten. Als we dit allemaal eraf zouden halen, dan komen we voor een 36-urige werkweek op €2.509 per maand uit

Niveau
De opleiding Verzorgende IG verkort is een mbo-opleiding op niveau 3.

Studievorm
De opleiding is een combinatie van klassikale lessen en thuisstudie. De lessen worden overdag gegeven.

Opleidingsvorm Verzorgende IG verkort
Regulier onderwijs zoals ROC’s bieden mbo-opleidingen vaak in twee varianten (BOL en BBL). Het nadeel van deze varianten is dat je een verplicht aantal les- en stage-uren hebt. De derde leerweg kent geen wettelijke urennorm, daarom kunnen wij onze lessen slim organiseren en flexibel aanpassen aan de kennis en kunde van onze studenten. Daarom hoef je alleen de lessen te volgen die wij geven zodat je zo snel mogelijk met een kwaliteitsdiploma aan het werk kan.

Na de opleiding verzorgende IG kunt u de MBO verpleegkunde doen. U krijgt dan vrijstellingen voor bepaalde vakken en soms zijn werkgevers bereid je studie voor je te betalen als je bij hen werkt. Vertel dit daarom bij je aanmelding en vraag naar de werk- en leer mogelijkheden van detachering.

Na de opleiding verzorgende IG kunt u de MBO verpleegkunde doen. U krijgt dan vrijstellingen voor bepaalde vakken en soms zijn werkgevers bereid je studie voor je te betalen als je bij hen werkt. Vertel dit daarom bij je aanmelding en vraag naar de werk- en leer mogelijkheden van detachering.

Docenten
Vakbekwame docenten met gedegen kennis van de praktijk verzorgen bij Medivus de lessen. Zij zijn zelf ook in de zorg werkzaam, hierdoor zijn de lessen altijd levendig en actueel.

Studiecoaches
Voor een soepele en snelle voortgang richting jouw diploma werkt Medivus met studiecoaches. Samen met je persoonlijke studiecoach stel je jouw ideale opleidingstraject samen.

De taken van de studiecoaches zijn:
Het begeleiden van jouw voortgang wat betreft de oefenopdrachten en theorietoetsen.
Het monitoren van jouw stage-uren en de invulling van jouw rol binnen de stageperiode.
Het onderhouden van het contact met de praktijkopleider van jouw stagebiedende organisatie.
Het informeren over de examen­opdrachten aan de stage­biedende organisatie.

Extra ondersteuning
Om jouw slagingskans te vergroten kun je bij Medivus extra ondersteuning krijgen bij Verpleeg­kundig rekenen en/of Nederlands.

Oefendagen
De verpleegtechnische handelingen kunnen geoefend worden tijdens de Uitleg- en ondersteuningslessen. Gespecialiseerde praktijkdocenten leren je de fijne kneepjes van het vak, zodat je bekwaam de praktijk in gaat.

Studieduur
De opleidingen Verzorgende IG verkort zijn via de Derde leerweg bij Medivus in 10 maanden af te ronden; dit is echter geen verplichting. De duur van de opleiding is op diverse manieren te beïnvloeden:

 • Door jouw opleidingstraject samen met je persoonlijke studiecoach te plannen. Hierdoor sluit het ­traject het beste aan bij jouw levensstijl.
  Door lessen op een eerdere of latere datum op andere ­locaties te volgen, je bent op elke locatie welkom.
 • Door in een kortere (of langere) tijd te voldoen aan je urenplicht.
  Studiebelasting
  Wanneer je een verkorte opleiding volgt op basis van de ‘Derde leerweg’, zijn er géén verplichte lesuren en stage-uren.
 • Het uiteindelijk aantal stage-uren is afhankelijk van je eerder opgedane ervaringen.

Hou per week rekening met de volgende gemiddelden:

 • Een dag les op school.
 • Een á twee dagen studeer je thuis.
 • Een á twee dagen leer je in de praktijk (stage).

De opleiding Verzorgende IG verkort is opgebouwd uit drie blokken.
– Blok 1. Theorie
– Blok 2. Praktijk en stage
– Blok 3. Stage en examen

Na afloop van je examen ontvang je een crebo erkend MBO niveau 3 diploma.

Keuzedelen
Keuzedelen (vastgesteld door de SBB) zijn interessante onderwerpen waarin je je kunt verdiepen of verbreden binnen jouw werk. Voor een naadloze aansluiting met de praktijk beschikt Medivus over diverse keuzedelen.

Je kunt zelf een selectie maken uit de te volgen keuzedelen. Aan het begin van je opleiding ontvang je hierover alle praktische informatie.

De keuzedelen voor de Verzorgende IG bij Medivus zijn:

Engels A2/B1– K0802
Nederlands 3F – K0071
Zorg en technologie – K0137
Wijkgericht werken – K0186
Je kiest deze studiedelen samen met je studiecoach bij Medivus na je inschrijving.

Een belangrijk deel van het leren in het mbo vindt plaats tijdens de stage; de zogenaamde Beroepspraktijkvorming (BPV). Voor de opleiding Verzorgende IG – Derde leerweg is er geen verplicht aantal uren dat je stage moet lopen. Wel maak je met de stage biedende organisatie samen afspraken over je uren. De stageplek dient een SBB-erkend leerbedrijf te zijn, deze kun je vinden op www.stagemarkt.nl

Startdata:         
– Maandag 28 augustus 2023
– Donderdag 26 oktober 2023
– Vrijdag 8 december 2023

Locatie: Rijswijk (Zuid-Holland)

Voor deze opleiding betaal je €4299,- als je in één keer betaalt. Als je de opleiding in termijnen wilt betalen, dan verdelen we dat als volgt:

• 1e termijn € 499,-
• 12 maanden x € 350,-
• Totaalprijs in termijnen: € 4699,-

Tijdelijke actie
gratis studie-advies t.w.v. 75,-

Startdata locaties

Den Haag: vrijdag 2 september 2022

Erkenning

Crebo-erkend(min. OCW)

Termijn

Circa 12 maanden.

Boeken

Bestel hier de boeken voor dit schooljaar.

Over de opleiding

De opleiding Verzorgende IG versneld is een mbo-opleiding op niveau 3. De opleiding is een combinatie van klassikale lessen en thuisstudie. De lessen worden overdag gegeven.

Wij bieden onze verkorte VIG-opleiding aan via de derde leerweg. Deze opleidingsvorm verschilt met regulier onderwijs. Regulier onderwijs zoals ROC’s bieden namelijk MBO-opleidingen vaak in twee varianten (BOL en BBL). Bij deze opleidingsvormen heb je een verplicht aantal les- en stage-uren. Wij bieden de opleiding aan via de derde leerweg. Deze opleidingsvorm kent geen wettelijke urennorm, waardoor wij onze lessen slim kunnen organiseren en flexibel aan kunnen passen aan de kennis en kunde van onze studenten. Daarom hoef je alleen de lessen te volgen die wij geven, zodat je zo snel mogelijk met een kwaliteitsdiploma aan het werk kan.

Opbouw van de opleiding
De opleiding Verzorgende IG verkort is verdeeld in twee fasen:

Fase 1: de ontwikkelingsgerichte fase.
In deze fase ga je lessen volgen, toetsen maken, keuzedelen kiezen en stage lopen.
Fase 2: de kwalificerende fase.
In deze fase ga je examens maken. Dit zijn instellingsexamens, centrale examens en het praktijkexamen.

Iedere fase sluit je af met een gesprek. Dit gesprek heb je met een studiecoach en/of een examinator.

Het GO-gesprek:
Je kan een GO aanvragen op het moment dat je alle toetsen en opdrachten voldoende hebt afgerond. Tijdens dit gesprek ga je samen met een van onze studiecoaches je ontwikkelingsgerichte fase evalueren en toetsen. Wanneer je dit gesprek goed afrond, krijg je een GO om naar de kwalificerende fase te gaan.

Het eindgesprek:
Om de kwalificerende fase af te sluiten vindt er een eindgesprek plaats. Dit gesprek vindt plaats op het moment dat je je examens voldoende hebt gemaakt. Tijdens het gesprek wordt er gekeken of je er klaar voor bent om als een Verzorgende IG-er aan het werk te gaan.

Studiebelasting
Houd per week rekening met de volgende gemiddelden:

 • Een dag les op school.
 • Een á twee dagen studeer je thuis.
 • Een á twee dagen leer je in de praktijk (stage)

Digitaal leerportaal
Wij hebben een digitaal leerportaal ontwikkeld, genaamd MijnMedivus. In MijnMedivus kan onder andere je het lesmateriaal bekijken, toetsen inplannen, stageopdrachten uploaden en je voortgang bekijken.

Lesmateriaal
Het lesmateriaal voor de opleiding kan je vinden in MijnMedivus. Leer je liever uit een boek? Voor deze opleiding hebben wij onze eigen boeken ontwikkeld. Klik hier om de boeken te bestellen.

Keuzedelen
Tijdens je opleiding ga je keuzedelen (vastgesteld door het SBB) kiezen. Dit zijn onderwerpen waarin je je gaat verdiepen tijdens de lessen en op stage. Bij Medivus kan je kiezen uit de volgende onderdelen:

Engels A2/B1– K0802
Nederlands 3F – K0071
Zorg en technologie – K0137
Wijkgericht werken – K0186

Stage
Een belangrijk deel van het leren in het mbo vindt plaats tijdens de stage, ook wel Beroepspraktijkvorming (BPV). Voor de opleiding Verzorgende IG- Derde leerweg is er geen verplichting in het aantal uren dat je stage moet lopen. Wij geven tijdens het intake gesprek wel een advies mee over het aantal uren dat je nodig zal hebben om goed te kunnen oefenen in de praktijk. Dit hangt af van je zorgervaring. Met het stagebedrijf maak je afspraken over je uren. Deze leggen jullie vast in een Praktijkovereenkomst. De stageplek dient een SBB-erkend leerbedrijf te zijn. Op www.stagemarkt.nl zie je welke zorgbedrijven een erkenning hebben. 

Op de stage ga je aan de slag met praktijkopdrachten. Deze praktijkopdrachten komen uit de Digibib. Hier betaal je eenmalig €45,- voor.

Extra ondersteuning en oefendagen
Wij bieden extra ondersteuning bij Verpleegkundig rekenen en/of Nederlands. Daarnaast is het bij ons mogelijk om een aantal verpleegtechnische handelingen te oefenen in ons Skill lab. Gespecialiseerde praktijkdocenten leren je de fijne kneepjes van het vak, zodat je bekwaam de praktijk in gaat.

De opleiding Verzorgende IG van Medivus is een erkende MBO-opleiding voor volwassenen. Wij hanteren daarom bepaalde toelatingseisen:

 • Je bent minimaal 18 jaar oud.
 • Je bent in het bezit van een diploma VMBO (kaderberoepsgerichte leerweg, theoretische leerweg of gemengde leerweg), MAVO, MBO-2 diploma of MBO-3 diploma.
 • Of je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.
 • Je hebt enige ervaring in de zorg
 • Je beheerst vrij aardig de Nederlandse taal

Mocht je niet in bezit zijn van de bovenstaande diploma’s, dan kan je bij ons een toelatingstoets doen als je ouder bent dan 23 jaar. 

Voor deze opleiding betaal je €4750,- als je in één keer betaalt. Als je de opleiding in termijnen wilt betalen, dan verdelen we dat als volgt:

• 1e termijn € 550,-
• 11 maanden x € 400,-
• Totaalprijs in termijnen: 4950,-

Eenmalige kosten Digibib: €45,-

Wat houdt het in: onbeperkt lessen volgen, toetsen maken (2 kansen per toets kosteloos), EHBO cursus, examens, het eindgesprek en licentiekosten (gebruik van MijnMedivus en Office).

Waarom kiezen voor Medivus

In 12 maanden kan jij al aan de slag als gediplomeerd Verzorgende IG-er. Je totale studieduur hangt af van je zorgervaring. 

Heb je veel zorgervaring? Dan kan je de opleiding in 12 maanden afronden. Heb je weinig of geen zorgervaring? Dan zal je mogelijk langer over de opleiding doen omdat je meer stage-uren gaat maken.

Na je aanmelding ga je in gesprek met een studiecoach. Tijdens dit (intake)gesprek bespreek je samen met een studiecoach je zorgervaring en geeft de studiecoach jou een studie-advies op maat.

Medivus heeft, samen met haar studenten, zorgbedrijven en samenwerkende organisaties, haar opleidingen ontwikkeld. Op deze manier kunnen wij onderwijs aanbieden dat gericht is op de praktijk.

Wij weten wie onze studenten zijn en zijn er voor jou tijdens je studietraject. Onze studiecoaches begeleiden en ondersteunen jou vanaf het begin tot het einde van de opleiding.

Onze studiecoaches zijn van maandag t/m vrijdag telefonisch en per mail bereikbaar. Vaak kunnen we je vraag gelijk beantwoorden. Voor studie-advies kan je een studiecoachgesprek aanvragen. Samen bespreken jullie de voortgang van je opleiding.

Onze docenten zijn voor jou beschikbaar tijdens de lessen. Tijdens de les heb je de mogelijkheid om zorginhoudelijke vragen te stellen.

Meld je aan voor een online intakegesprek.

Sparren met een studiecoach?

Bij Medivus vinden we persoonlijk contact erg belangrijk. Daarom leren we je graag beter kennen. Bel ons gerust voor studie-advies. Samen kijken we welke opleiding het beste bij jou past.

Bel ons op 085-1308500

Veelgestelde vragen

Ja, het is mogelijk om vrijstellingen te krijgen. Als je korter dan 6 jaar geleden een mbo-opleiding hebt gedaan, op hetzelfde niveau of hoger, is het mogelijk om vrijstelling aan te vragen voor centrale examens. Vrijstellingen aanvragen kan via het vrijstellingenformulier. Je kan naar dit formulier vragen tijdens de startles van de opleiding of je kan het formulier downloaden op de belangrijke documenten pagina en mailen naar mijn@medivus.nl.

Het is bij ons niet mogelijk om vrijstellingen aan te vragen voor modules uit de ontwikkelingsfase. Dit komt omdat wij het lesmateriaal zelf hebben ontwikkeld, specifiek gericht op wat je daadwerkelijk nodig hebt in de praktijk.

Ja, dat kan. Bij ons mag je de opleiding één keer kosteloos verlengen met 6 maanden. Voordat de verlenging definitief is, evalueer je samen met een studiecoach je studietraject.  

Ja. Bij alle opleidingen dien je stage te lopen. Ons advies is om minimaal 300 uur stage te lopen. Hoeveel stage-uren je daadwerkelijk gaat maken hangt af van je zorgervaring en bespreek je samen met je stagebegeleider.

Je bent vrij om te kiezen bij welk zorgbedrijf je stage wil lopen. Een belangrijke eis is dat het een SBB erkend leerbedrijf is. Op www.stagemarkt.nl kan je zien welk bedrijf een erkenning heeft en voor welke opleiding het bedrijf een erkenning heeft.

Soms. Het is voor een werkgever niet verplicht om jou een stagevergoeding te geven. Je werkgever bepaalt zelf of ze je een stagevergoeding geven en hoe hoog de stagevergoeding is. Er is hierbij geen minimum of maximum bedrag.

Ja, dat kan. Het bedrijf waar je stage wil lopen moet wel een SBB erkend leerbedrijf zijn. Op www.stagemarkt.nl staan alle SBB erkende leerbedrijven. Als je werkplek de erkenning heeft voor de opleiding die jij volgt, kan je stage lopen op je werkplek.

Tijdens je stage ga je aan de slag met het maken van praktijkopdrachten. Deze praktijkopdrachten haal je uit de Digibib. De Digibib is een platform waarop verschillende stageopdrachten en informatie over de sector Zorg en Welzijn te vinden zijn. Tijdens de startles van de opleiding hoor je welke opdrachten jij gaat maken en maak je een account aan. Voor de praktijkopdrachten betaal je eenmalig €45,- op de website van de Digibib.