Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen
Op deze pagina beantwoorden wij de veelgestelde vragen over de opleidingen en voorwaarden van Medivus. Staat je vraag er niet tussen? Laat dit ons weten via het contactformulier.
Opleidingen
Wij bieden onze opleidingen aan via derde leerweg (OVO) of via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Het grootste verschil tussen de derde leerweg en de beroepsbegeleidende leerweg is de urennorm.
De derde leerweg is een verkort opleidingstraject zonder wettelijk vastgestelde urennorm of studieduur. De opleidingen die volgens de derde leerweg worden gegeven zijn maatwerktrajecten voor volwassen, en zijn flexibeler en sneller. De opleidingen voldoen aan de kwaliteitseisen van de onderwijsinspectie en leiden naar een erkend MBO-diploma.
Bij de beroepsbegeleidende leerweg ben je verplicht een minimum aantal BOT-uren (lesuren) en BPV-uren (stage-uren) e maken.
Opleidingsaanbod in het kort:
MBO 2 | Helpende Zorg & Welzijn | Leerweg OVO | Geen urenplicht | Studieduur + – 9 maanden
MBO 3 | Verzorgende IG -Verkort | Leerweg OVO | Geen urenplicht | Studieduur + – 12 maanden
MBO 4 | Verpleegkunde | Leerweg BBL | BOT & BPV-uren | Studieduur + – 24 maanden
Vanaf september!
HBO (5) | BOT & BPV-uren | Studieduur + – 24 maanden
Ja, het is mogelijk om vrijstellingen te krijgen. Als je korter dan 6 jaar geleden een mbo-opleiding hebt gedaan, op hetzelfde niveau of hoger, is het mogelijk om vrijstelling aan te vragen voor centrale examens. Vrijstellingen aanvragen kan via het vrijstellingenformulier. Je kan naar dit formulier vragen tijdens de startles van de opleiding of je kan het formulier downloaden op de belangrijke documenten pagina en mailen naar mijn@medivus.nl.
Het is bij ons niet mogelijk om vrijstellingen aan te vragen voor modules uit de ontwikkelingsfase. Dit komt omdat wij het lesmateriaal zelf hebben ontwikkeld, specifiek gericht op wat je daadwerkelijk nodig hebt in de praktijk.
Stage
Je bent vrij om te kiezen bij welk zorgbedrijf je stage wil lopen. Een belangrijke eis is dat het een SBB erkend leerbedrijf is. Op www.stagemarkt.nl kan je zien welk bedrijf een erkenning heeft en voor welke opleiding het bedrijf een erkenning heeft.
Soms. Het is voor een werkgever niet verplicht om jou een stagevergoeding te geven. Je werkgever bepaalt zelf of ze je een stagevergoeding geven en hoe hoog de stagevergoeding is. Er is hierbij geen minimum of maximum bedrag.
Ja. Bij alle opleidingen dien je stage te lopen. Ons advies is om minimaal 300 uur stage te lopen. Hoeveel stage-uren je daadwerkelijk gaat maken hangt af van je zorgervaring en bespreek je samen met je stagebegeleider.
Ja, dat kan. Het bedrijf waar je stage wil lopen moet wel een SBB erkend leerbedrijf zijn. Op www.stagemarkt.nl staan alle SBB erkende leerbedrijven. Als je werkplek de erkenning heeft voor de opleiding die jij volgt, kan je stage lopen op je werkplek.
Tijdens je stage ga je aan de slag met het maken van praktijkopdrachten. Deze praktijkopdrachten haal je uit de Digibib. De Digibib is een platform waarop verschillende stageopdrachten en informatie over de sector Zorg en Welzijn te vinden zijn. Tijdens de startles van de opleiding hoor je welke opdrachten jij gaat maken en maak je een account aan. Voor de praktijkopdrachten betaal je eenmalig €45,- op de website van de Digibib.
Betalingen
Ja, dat kan. Bij ons mag je de opleiding één keer kosteloos verlengen met 6 maanden. Voordat de verlenging definitief is, evalueer je samen met een studiecoach je studietraject.
Voorkom extra kosten en neem zo snel mogelijk contact met ons op. Samen kunnen we kijken naar de mogelijkheden voor jou.
Ben je nog niet begonnen met je opleiding? Dan kan je je inschrijving voor de opleiding tot twee weken voor aanvang kosteloos annuleren. Annuleer je je inschrijving binnen twee weken voor de aanvang, dan houden wij 10% van de totale opleidingskosten in op het retourbedrag.
Ben je al begonnen aan de opleiding? Dan ben je het totale bedrag van het lesgeld aan ons verschuldigd.
Corona
Als eerste doen wij dit door ons te houden aan de geldende richtlijnen van het RIVM en andere richtlijnen van de regering. Vanaf 25 september 2021 vervallen veel coronamaatregelen in het hoger onderwijs en dus ook bij ons. De 1,5 meter afstandsregel is niet meer van toepassing en je hoeft geen mondkapje meer te dragen.
Verspreiding van het virus voorkomen wij door onze lokalen, tafels en laptops zo vaak mogelijk te desinfecteren. Daarbovenop luchten wij onze klaslokalen voldoende, zodat de kans op besmetting minimaal is. Desinfectie handgel wordt door ons gefaciliteerd en daar kan je dus altijd gebruik van maken. Probeer te voorkomen dat je spullen zoals pennen gaat doorgeven, Corona is namelijk nog niet volledig uitgeroeid.
Tenslotte willen we aangeven dat als je klachten hebt je jezelf direct dient te testen en tot de uitslag thuis dient te blijven.
De theorielessen worden voor het grootste gedeelte (ongeveer 80%) online gegeven, vandaar dat het belangrijk is dat je in het bezit bent van een goed werkende pc, webcam, headset en internetverbinding. Naast de online theorielessen, zijn er dus ook theorielessen waar je op locatie voor dient te komen. Er zal een duidelijk overzicht zijn van alle lessen die je zult krijgen, dus daar zal je al vroegtijdig van op de hoogte zijn.
Praktijklessen dienen op school gevolgd te worden, hetzelfde geldt voor alle toetsen en examens.
De rijksoverheid heeft adviezen om verspreiding van corona te beperken op haar website gedeeld. Twijfel je of het verstandig is om naar school te komen? Bekijk dan eerst de pagina ‘adviezen om verspreiding van corona te beperken’.
Opleidingen
Bij ons kan je de volgende mbo-opleidingen volgen:
Klik op de opleidingen om hier meer over te lezen.
Dit heeft te maken met het soort opleiding dat je volgt, je hebt namelijk beroepsopleidende (BOL) en beroepsbegeleidende leerwegen (BBL). Bij een BOL-opleiding vindt je opleiding voornamelijk op school plaats, dat kan maximaal 60% zijn, het overige gedeelte zal uit stage bestaan. Een BBL-opleiding vindt voor het grootste gedeelte bij een stagebedrijf plaats. Hierdoor leer je erg veel van de praktijk en vandaar dat wij alleen een BBL-opleiding bieden.
Volgens het CBS is het gebleken dat na het afronden van een opleiding, BBL studenten makkelijker werk vinden.
Dit is alleen het geval wanneer je bij ons de opleiding mbo-verpleegkunde (niveau 4) volgt, je dient dan 1680 uur stage te lopen (bpv-uren) en 840 uur les te volgen (BOT uren). Dat betekent dat je normaliter in 2 jaar de opleiding afrondt. Om in 2 jaar je opleiding af te ronden, is het bij ons een voorwaarde dat je minimaal de opleiding Verzorgende IG (niveau 3) afgerond hebt. Deze uren zijn namelijk gebaseerd op vrijstellingen die je krijgt.
De andere opleidingen vallen onder de overige vormen van onderwijs (OVO), dit betekent dat er geen sprake is van een wettelijk vastgestelde uren norm. Daarbij willen we wel aangeven dat het belangrijk is om ons studieadvies op te volgen, zo voorkom je problemen bij je examinering.
Mocht je de opleiding niet binnen zijn duur hebben afgerond, dan is het mogelijk om je opleiding éénmalig kosteloos te verlengen met een half jaar. Mocht dat niet genoeg tijd voor je zijn, dan betaal je na elk halfjaar verlengingskosten. De verlengingskosten bedragen €399,- per half jaar.
Alleen onze opleiding mbo-verpleegkunde is een BBL-opleiding, de andere opleidingen vallen onder de derde leerweg (OVO).
Het verschil tussen een BBL en OVO-opleiding is de urennorm. Bij een BBL-opleiding dien je namelijk een minimumaantal lesuren te volgen en stage te lopen. De OVO-opleidingen hebben geen verplichte uren die gevolgd dienen te worden.
Over het algemeen zijn er twee fases waarin onze mbo-opleidingen zijn opgesplitst, namelijk de ontwikkelings- en de kwalificeringsfase. De ontwikkelingsfase is de eerste helft van je opleiding en die is erop gericht om jou van alle kennis te voorzien die je nodig hebt voor de examinering. Daarbij zullen we gebruik maken van onderwijs- en vormingsdoelen om je klaar te stomen.
Als je voorbij de ontwikkelingsfase bent, dan kom je in de kwalificerende fase. Door middel van examens zal je kennis getest worden en zal je een erkend MBO-diploma krijgen.
Het is mogelijk om vrijstellingen te krijgen voor bepaalde vakken, hier kan je aanspraak op maken als je bijvoorbeeld al een mbo-diploma hebt. Wel is het belangrijk dat je een vrijstellingsverzoek indient voordat de inschrijving voor je opleiding plaatsvindt.
Via onze download pagina kan je het vrijstellingsformulier downloaden en invullen, verder adviseren wij je om goed het vrijstellingsreglement door te nemen.
Wat je precies gaat doen, is natuurlijk afhankelijk van welke opleiding je gaat doen. Tijdens de ontwikkelingsfase zal het allemaal gaan over de verschillende zorgtaken die je dient te beheersen, zodat je die in de toekomst kan uitvoeren. Je krijgt daarbij alle begeleiding van onze ervaren leraren, zij geven je de nodige uitleg om je door de modules en oefeningen te krijgen.
Tijdens de kwalificeringsfase zal je moeten aantonen dat je de zorgtaken beheerst en kan uitvoeren. Dat zal gebeuren door toetsen en examens. Deze toetsen en examens zullen zowel mondeling, theoretisch, als in de praktijk plaatsvinden.
Dit is mogelijk voor de opleiding verpleegkunde en verzorgende IG, via MIJNmedivus kan je jouw boeken selecteren en bestellen. In principe heb je geen boeken nodig voor je opleiding, alles kan je namelijk in Medicatief terugvinden en bestuderen.
Go-gesprek
Een GO-gesprek is een gesprek met één van de studiecoaches en wordt gedaan om te bepalen of je klaar bent om aan je examens te beginnen. Je opleiding bestaat namelijk uit twee fases: de ontwikkelingsfase en de kwalificeringsfase. Tijdens de ontwikkelingsfase is het vooral de bedoeling dat je gaat oefenen en bij de kwalificeringsfase word je hierop geëxamineerd. Je Go-gesprek is dus de overgang van de oefenfase naar de kwalificerende fase.
Een GO-gesprek mag je aanvragen wanneer alle toetsen behaald zijn en alle oefenopdrachten zijn afgerond en afgetekend. Dit kan je nakijken in je persoonlijke MIJNMedivus omgeving.
Je kan op twee manieren:
- Als eerste en makkelijkste kan je in MIJNMedivus een GO-gesprek aanvragen door op de aanvraagbutton te klikken.
- Maar je kan ook een GO-gesprek aanvragen door te mailen naar mijn@medivus.nl, vermeld in het onderwerp: Aanvraag GO-gesprek.
Dit kan je bij de receptie doen, wij zullen dan volgens instructie je GO-map ontvangen en verwerken.
Op de site van DigiBiB kun je een account aanmaken. De licentie kost €40,– per jaar indien je wil beschikken over de oefenopdrachten. De examenopdrachten zijn gratis.
Stage
Ja, bij al onze opleidingen dien je stage te lopen. Alleen bij de opleiding mbo-verpleegkunde dien je minimaal 1680 uur stage te lopen. Bij de andere opleidingen wordt er van je verwacht dat je stageloopt, maar ben je vrij in de aantal uren die je loopt. Je stage is wel uiterst belangrijk om te slagen voor je praktijkexamen, volg daarom altijd hierin ons advies op.
In principe ben je vrij om te kiezen bij welk zorgbedrijf je gaat stagelopen, zolang het maar een erkend leerbedrijf is. Overweeg je keuze in het stagebedrijf goed, je zult je namelijk in deze sector verder ontwikkelen en het zou goed kunnen dat je daar blijft werken. Op www.stagemarkt.nl heb je een goed overzicht van erkende leerbedrijven waar je kan stagelopen.
Via ons portaal MIJNMedivus heb je een compleet en duidelijk overzicht van jouw opleiding. Je stageopdrachten zijn ook in dit portaal makkelijk terug te vinden.
Dat is alleen mogelijk als het bedrijf waar je werkt een erkend leerbedrijf is. Op de website van het SBB kan het bedrijf in vier stappen zich aanmelden om een erkend leerbedrijf te worden.
Op je werkplek zal er minimaal één stagebegeleider van het bedrijf aanwezig zijn om je op weg te helpen. Bij hem of haar kan je terecht met al je vragen over de taken die je moet uitvoeren. Uiteraard krijg je van ons ook de juiste begeleiding en zullen we tijdens je stagegesprekken bespreken wat je ervan vindt.
Via de website van DigiD kan je een aanvraagformulier invullen en zodoende een DigiD account aanmaken.
Het is wettelijk niet verplicht om als werkgever een stagevergoeding te geven, wel is het gebruikelijk voor een bedrijf om je dit te bieden. Je werkgever bepaalt zelf hoe hoog de stagevergoeding gaat zijn, er is dus geen minimum- of maximumbedrag.
Betalingen
Als je een verlenging nodig hebt, krijg je eenmalig die kosteloos van ons. Deze verlenging is net zo lang als de helft van je opleidingsduur. Mocht je meer tijd nodig hebben, dan kan je dat iedere keer met een half jaar aanvullen. Je betaalt dan wel verlengingskosten van €399,- per half jaar.
Dat is mogelijk bij ons, alleen betaal je dan wel iets meer voor je opleiding. Mocht het mogelijk voor je zijn, dan zouden we je aanraden om je opleiding in één keer af te betalen.
Bij elke opleiding op onze website kan je zien wat je dient te betalen als je dit in termijnen doet of wanneer je jouw opleiding in één keer aflost. Mocht je er niet uitkomen, dan kan je ons altijd contacteren hierover.
Probeer zo snel mogelijk contact met ons op te nemen om te voorkomen dat er extra kosten komen. Het is beter om in gesprek met ons te gaan als je merkt dat je financieel in de problemen raakt, dan kunnen wij samen bekijken wat de mogelijkheden zijn.
Dat is in principe niet mogelijk, je krijgt namelijk pas een factuur van ons op het moment dat je toelaatbaar bent. Betalen voordat je toelaatbaar bent, is dus niet mogelijk.
Let op: Onze kantoren zijn niet continu bemand. Wil je langs komen, dan kan dit op afspraak. Stuur een e-mail naar studiecoach@medivus.nl voor het maken van een afspraak.
Toetsen
In jouw omgeving van MIJNMedivus vind je een compleet overzicht van de toetsen die je op dat moment kan maken. Kijk in je omgeving bij Classroom/Teams.
Via je toetsrooster SuperSaaS kan je je aanmelden voor een toets, daarnaast hebben we ook een online boekingssysteem waar je gebruik van kan maken, genaamd RemindoBooking.
De aanmeldgegevens voor MIJNMedivus en Medicatief krijg je nadat wij de getekende onderwijsovereenkomst hebben ontvangen.
Wij bieden jou tot een half uur voor aanvang van de toets om je af te melden, zo kan je altijd snel handelen als er iets gebeurd is.
Voor alle vakken dien je minimaal een 6 als cijfer te halen voor de toets, met uitzondering van verpleegkundig rekenen. Je dient bij dit vak namelijk voor de opleiding Verzorgende IG minimaal een 8 als cijfer te halen en voor de opleiding Verpleegkunde zelfs een 10. Maar maak je daar geen zorgen over, wij zullen je namelijk helemaal klaarstomen!
Dat is verschillend per opleiding, bij Helpende Zorg en Welzijn (HZW) is je cijfer voor de toets maximaal twee jaar geldig. Bij de opleiding Verzorgende IG is je cijfer drie jaar geldig en bij de opleiding Verpleegkunde is die vier jaar geldig. Dit is genoeg tijd om je opleiding af te ronden uiteraard. Als je langer over je opleiding doet, dan dien je dit goed in de gaten te houden om te voorkomen dat je een toets opnieuw moet doen.
Dit is mogelijk in overleg, contacteer ons om aan te duiden om welke toets het gaat en wij zullen dan samen bekijken wanneer dit mogelijk is.
Je kan mailen naar mijn@medivus.nl en vermelden dat het om een aanvraag van een toetsinzage gaat. Via MIJNMedivus is het ook mogelijk om dit aan te vragen, druk daarvoor op de aanvraagbutton.
Dit mag je zo vaak als je wilt doen, zolang het binnen je opleidingsduur is. Het maakt dan ook niet uit als je je opleiding verlengd hebt.
Examens
Op onze opleidingspagina krijg je een algemeen beeld over de opleiding, om wat meer details te krijgen over de opleiding kan je als student meer informatie vinden in MIJNMedivus. Daar zie je precies welke examens je wachten staan in de opleiding. Ben je nog geen student van ons? Dan kan je contact met ons opnemen, wij leggen je dan graag uit welke examens je kunt verwachten.
Centrale ontwikkelde examens (COE) worden georganiseerd vanuit de overheid, je kan dan denken aan de vakken Nederlands, rekenen en Engels. Deze examens zijn voor elke student hetzelfde, ongeacht op welke school je zit. Alle andere vakken vallen onder instellingsexamens (IE) en worden door de school zelf geregeld.
Wanneer je een beperking hebt, is het mogelijk dat je in aanmerking komt voor examenaanpassingen, dit geldt voor zowel de centrale examens, als de instellingsexamens. Jaarlijks komt het College voor Toetsen en Examens (CvTE) met een brochure over de mogelijkheden voor kandidaten met een ondersteuningsbehoefte. Zo is het mogelijk voor een visueel beperkte deelnemer in aanmerking te komen voor een aangepast examen.
Samen bekijken we wat de eisen zijn om in aanmerking te komen en begeleiden we je naar de juiste oplossing.
Iemand die niet het Nederlands als moedertaal heeft en minder dan zes jaar Nederlandstalig onderwijs heeft gevolgd, kan voor bepaalde examens maximaal een half uur tijdverlenging krijgen. Dit geldt voor de centrale examens van Nederlands en rekenen.
Als je al een mbo-diploma hebt op hetzelfde of hoger niveau, dan is het mogelijk om vrijstelling te krijgen bij je examinering. Je kan dan denken aan het vak Nederlands waar je al 3F op gekwalificeerd bent bijvoorbeeld. Via onze download pagina kan je het vrijstellingsformulier downloaden en invullen. Belangrijk is dat je dit bij ons inlevert alvorens de examenperiode, daarnaast raden wij je aan om het vrijstellingsreglement goed door te nemen.
Wij hebben een speciale pagina voor je toegewijd die je het beste uitlegt hoe je je examens kan inplannen, klik daarvoor rechtsboven op de ‘rooster’ button en klap het kopje examenplanning uit.
Je kan je aanmelden voor je examens uiterlijk twee weken voor die plaatsvinden. Hou dus goed in de gaten wanneer de examenperiode van start gaat.
De inloggegevens voor de examens krijg je na de boeking, je krijgt dan een bevestigingsmail toegezonden met je inloggegevens.
Studenten kunnen tot 48 uur voorafgaand aan hun examens zich afmelden, wanneer dit niet tijdig wordt gedaan zal er €25,- in rekening gebracht worden.
Dit kan je terugvinden als je inlogt in de Digibib, met je toegewezen e-mailadres kan je hierop inloggen. Eenmaal ingelogd ga je naar je opleiding en vervolgens naar examens.
Op het moment dat je je examens hebt geboekt, zullen we je een boekingsbevestiging sturen. In deze bevestiging krijg je te weten welke hulpmiddelen je voor het desbetreffend examen mag gebruiken.
Dit is niet nodig, het maken van de toets en het behalen van een cijfer volstaat hierin.
Je examenresultaten zijn geldig zolang je jouw opleiding volgt, bij een herexamen hoef je je dus over de andere vakken geen zorgen te maken.
Je gemaakte examens inzien, is in overleg mogelijk.
De aanvraag kan je doen door te mailen naar mijn@medivus.nl, vermeld in het onderwerp: Aanvraag exameninzage. Via MIJNMedivus kan je ook een aanvraag indienen door op de aanvraagbutton te drukken.
Het inplannen van je herexamen gebeurt via hetzelfde boekingssysteem (RemindoBooking) als die je gebruikt voor het inplannen van een regulier examen. Onder het kopje ‘rooster’ hebben wij bij ‘examenplanning’ alles uitgelegd wat je moet weten over het aanmelden voor je herexamen.
Diplomering
Je krijgt je diploma op het moment dat je alle examens en BPV positief hebt afgerond. Nadat je op de hoogte bent gebracht van je positieve afronding, volgt de diploma-uitreiking en kan je jouw hard verdiende diploma bij ons ophalen. Specifiek kunnen we niet aangeven wanneer een diploma-uitreiking zal plaatsvinden, dit is namelijk situatieafhankelijk.
Een certificaat of verklaring krijg je op het moment dat je alle examens en BPV behaald die als voorwaarden gelden.
Uitschrijving
Na je opleiding zal dit maximaal twee jaar zijn, daarna zullen alle gegevens automatisch verwijderd worden.
Annuleren
Dit kan tot twee weken voor aanvang kosteloos geannuleerd worden, binnen de twee weken ben je ons 10% van de totale kosten verschuldigd, tot een minimum van €100,-. Het verschuldigde bedrag zal in mindering gebracht worden van het retourbedrag.
Kom naar de informatiebijeenkomst
Medivus organiseert regelmatig vrijblijvende informatiebijeenkomsten over haar opleidingen