MBO3: Verzorgende IG - versneld

Eerstvolgende datum:

   • Donderdag 23 mei 2024

   • Donderdag 5 september 2024

Locatie: Rijswijk (Zuid-Holland)

Informatiebijeenkomst Almere

Kom naar de informatiebijeenkomst in Almere op dinsdag 16 juli. Je kunt je opgeven via onze website. We zien je graag!

Lesgeld Verzorgende IG

In een keer betalen:

€5.150

Als je de opleiding in termijnen wilt betalen:

• 1e termijn € 550,-
• 12 termijnen x € 400,-
• Totaalprijs in termijnen: €5.350,-

Al het lesmateriaal zit hier inbegrepen!

Boeken aanschaffen is dus niet nodig, dit kan honderden euro’s schelen vergeleken met andere opleiders!


Meld je via onderstaande knop vrijblijvend aan voor een online intakegesprek met een van onze studiecoaches.

Stille Helden: De essentiële rol van Verzorgende IG

Een verzorgende IG, wat staat voor Individuele Gezondheidszorg, is een cruciale kracht in zowel persoonlijke verzorging als in verpleeg- en verzorgingshuizen. Deze rol vormt het fundament van de geestelijke gezondheidszorg en biedt essentiële ondersteuning aan diegenen die niet volledig zelfstandig kunnen functioneren. De opleiding tot verzorgende IG is een pad vol verrijkende ervaringen, waarbij je leert om zorg te dragen voor het welzijn van je cliënten op een niveau dat verder gaat dan alleen de fysieke zorgbehoeften.

Als erkend leerbedrijf zorgen wij ervoor dat onze studenten niet alleen de theorie beheersen, maar ook praktische ervaring opdoen door middel van verpleegtechnisch handelen, wat een belangrijk onderdeel is van de opleiding. In deze rol van verzorgende IG niveau zul je leren om diverse medische en ondersteunende taken uit te voeren, waarbij de nadruk ligt op persoonlijke verzorging en het bieden van comfort aan patiënten.

Medivus: waar leren en zorg hand in hand gaan

Bij Medivus onderscheiden we ons door onze praktijkgerichte benadering van de mbo opleiding tot verzorgende IG. Onze cursisten brengen dagen per week door met het leren van essentiële vaardigheden die hen voorbereiden om als verzorgende IG slag te kunnen. Wij geloven dat leren het meest effectief is wanneer het plaatsvindt in een omgeving die de realiteit van het werkveld weerspiegelt.

De BBL opleiding tot verzorgende IG bij Medivus biedt een balans tussen werken en leren, zodat je de kennis die je tijdens de opleiding opdoet, direct in de praktijk kunt brengen. Dit model versterkt de relatie tussen theoretisch leren en het daadwerkelijke doen, wat een belangrijk onderdeel is van het leerproces.

Bij Medivus begrijpen we dat tijdens de opleiding, de ondersteuning die je ontvangt net zo belangrijk is als de lesinhoud. Daarom bieden we een gestructureerd ondersteuningsnetwerk aan waarbij je vanaf de eerste dag tot aan je diploma een persoonlijke studiecoach krijgt toegewezen. Deze coach zal je begeleiden door zowel de uitdagende als de lonende momenten van je studie en ervoor zorgen dat je niet alleen je diploma verzorgende IG behaalt, maar ook dat je voorbereid bent op de uitdagingen die je in de zorgsector zult tegenkomen.

Bekijk ook:

Kom naar onze informatiebijeenkomst

Bij Medivus vinden we het belangrijk dat jij een weloverwogen keuze kan maken om aan de opleiding te beginnen. Daarom vertellen we je graag meer over de opleidingen en wat je kan verwachten als je bij ons de opleiding gaat volgen. Meld je via onderstaande tool vrijblijvend aan.

MBO 3 Verzorgende IG - versneld

Mensen die hun dagelijkse leven niet voort kunnen zetten zonder begeleiding en verzorging, hebben een verzorgende-IG nodig (IG staat voor Individuele Gezondheidszorg). Je kan dan denken aan verpleegtechnische handelingen, maar ook huishoudelijke en maatschappelijke taken. Help jij graag anderen? Dan ga je veel voldoening uit deze schitterende baan halen!
Duur opleiding Verzorgende IG
Als je een opleiding Verzorgende IG gaat volgen, zal je bij andere scholen normaliter 3 jaar over je opleiding doen. Bij ons is dat niet het geval en dat komt omdat we een unieke lesmethode hebben ontwikkeld. Het is ons namelijk opgevallen dat er stof gegeven werd die niet van toegevoegde waarde waren in de praktijk. Door dit niet te bieden, hebben wij een erkende niveau 3 opleiding ontwikkeld die 12 maanden duurt en waar jij uiteindelijk het meeste aan zal hebben.
Wat zijn de toelatingseisen?

Omdat de opleiding Verzorgende IG een erkende mbo-opleiding is en wij volwassenenonderwijs bieden, vragen wij het volgende van je:
• Je bent minimaal 18 jaar oud.
• In het bezit van een VMBO-TL, MAVO of MBO-2 diploma.
• Je beheerst vrij aardig de Nederlandse taal.

Mocht je niet in bezit zijn van de bovenstaande diploma’s, dan kan je bij ons een toelatingstoets doen als je ouder bent dan 23 jaar.

Het verschil tussen een verzorgende IG en een verpleegkundige:

Een verzorgende IG en een verpleegkundige doen over het algemeen veel dezelfde taken, toch zijn er een aantal belangrijke verschillen te benoemen. Als we kijken naar verpleegtechnische handelingen, zien we dat verpleegkundigen 2 taken meer doen:
• Infuus aanbrengen
• Bloedprikken

Een verpleegkundige organiseert en coördineert ook de zorg van een patiënt, de verpleegtechnische handelingen mogen door hun ook zelfstandig uitgevoerd worden. Zo stelt een verpleegkundige een zorgplan op en handelt een verzorgende IG naar dat plan. 

Waar kan je werken als Verzorgende IG?

Ouderenzorg
Wanneer je werkzaam bent in de ouderenzorg, ga je ouderen helpen met hun dagelijkse bezigheden. Je kan denken aan opstaan, wassen, aankleden, helpen met eten en zorg je ervoor dat ze zich vermaken. Daarnaast kan je ook te maken hebben met chronisch zieke patiënten en kan je ook verpleegtechnische taken gaan uitvoeren. Het geven van voorlichting en advies over bijvoorbeeld omgang met hun ziekte of handicap is ook een belangrijk onderdeel voor jou als verzorgende IG’er.

Geestelijke gezondheidszorg
Mensen die in een geestelijke gezondheidsinstelling zitten, hebben een psychische stoornis of een verslaving. Het is jouw taak om hun te helpen met hun persoonlijke verzorging en om ervoor te zorgen dat zij hun medicatie innemen. Je moet daar vaak sterk in je schoenen voor staan, omdat het intensief zwaar voor je kan zijn om dit te bewerkstelligen. Uiteindelijk zal je wel veel voldoening uit je werk halen en dat zal dan ook waarschijnlijk je motivatie zijn.

Kraamzorg
Als je graag met baby’s wilt werken, is de kraamzorg zeker het overwegen waard. Jouw taak is namelijk om de moeder en het pasgeboren kind te verzorgen en te begeleiden. De moeder kan zich dan meer focussen op het herstel en kan op die manier meer genieten als kersverse moeder. Als zij voor het eerst moeder is geworden, is jouw taak ook om haar te leren hoe ze het beste de baby kan verschonen en voeden.

Gehandicaptenzorg
Een verzorgende IG’er is hard nodig in de gehandicaptenzorg, je helpt mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking hun leven aangenamer te maken. Je ondersteunt ze met het huishouden en zorgt ervoor dat ze goed verzorgd zijn. Afhankelijk van de ernst, zal je eventueel ook patiënten moeten adviseren hoe zij beter hun dagelijkse taken kunnen uitvoeren met hun beperking.

De thuiszorg
Patiënten aan huis verzorgen voelt altijd wat persoonlijker aan, dan de andere werkplekken en dat kan als fijn worden ervaren voor de verzorgende. Thuis bij de patiënten is het nog belangrijker om goed te onderzoeken wat de eisen en wensen zijn. Je werkplek is namelijk de woning van je patiënt en daar dienen we zijn regels te respecteren.

Het salaris van een Verzorgende IG

Je salaris als verzorgende IG is aan de hand van je opleidingsniveau, leeftijd, werkervaring en specialisatie. Wel kunnen we stellen dat over het algemeen een verzorgende IG begint met een startsalaris van tussen de €1.700,- en €1.800,- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek. Wanneer je meer werkervaring hebt opgedaan, kijk je naar een salaris van ongeveer €2.800,- bruto per maand.

Onregelmatige werktijden
Het salaris die we hierboven hebben genoemd is op basis van werktijden die overdag zijn en op werkdagen. Als je op onregelmatige tijden (in de avond, nacht of in het weekend) werkt, kan je ongeveer 40% meer gaan verdienen.
Wil je wat meer informatie vinden over je loon, toeslagen, werktijden, vakantie en je pensioen? Dan is het een goed idee om de cao voor verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg te bestuderen. Hierin vind je alle afspraken die zijn gemaakt daarover, bekijk deze op de website van de vakbond FNV.

Werken als ZZP’er
Een verzorgende IG’er kan ook aan de slag gaan als zelfstandige, dat betekent wel dat je zelf achter de belasting, premies en aftrekposten moet gaan. Gemiddeld zit je als verzorgende IG’er op €32 per uur bruto, dan komen we voor een 36-urige week op Als ZZP’er zijn er andere tarieven die je gaat verdienen, een HZW’er factureert ongeveer €22 per uur op basis van werkzaamheden die overdag worden uitgevoerd. Je hebt als zzp’er wel te maken met allerlei belastingen, premies en aftrekposten. Als we dit allemaal eraf zouden halen, dan komen we voor een 36-urige werkweek op €2.509 per maand uit

Niveau
De opleiding Verzorgende IG verkort is een mbo-opleiding op niveau 3.

Studievorm
De opleiding is een combinatie van klassikale lessen en thuisstudie. De lessen worden overdag gegeven.

Opleidingsvorm Verzorgende IG verkort
Regulier onderwijs zoals ROC’s bieden mbo-opleidingen vaak in twee varianten (BOL en BBL). Het nadeel van deze varianten is dat je een verplicht aantal les- en stage-uren hebt. De derde leerweg kent geen wettelijke urennorm, daarom kunnen wij onze lessen slim organiseren en flexibel aanpassen aan de kennis en kunde van onze studenten. Daarom hoef je alleen de lessen te volgen die wij geven zodat je zo snel mogelijk met een kwaliteitsdiploma aan het werk kan.

Na de opleiding verzorgende IG kunt u de MBO verpleegkunde doen. U krijgt dan vrijstellingen voor bepaalde vakken en soms zijn werkgevers bereid je studie voor je te betalen als je bij hen werkt. Vertel dit daarom bij je aanmelding en vraag naar de werk- en leer mogelijkheden van detachering.

Na de opleiding verzorgende IG kunt u de MBO verpleegkunde doen. U krijgt dan vrijstellingen voor bepaalde vakken en soms zijn werkgevers bereid je studie voor je te betalen als je bij hen werkt. Vertel dit daarom bij je aanmelding en vraag naar de werk- en leer mogelijkheden van detachering.

Docenten
Vakbekwame docenten met gedegen kennis van de praktijk verzorgen bij Medivus de lessen. Zij zijn zelf ook in de zorg werkzaam, hierdoor zijn de lessen altijd levendig en actueel.

Studiecoaches
Voor een soepele en snelle voortgang richting jouw diploma werkt Medivus met studiecoaches. Samen met je persoonlijke studiecoach stel je jouw ideale opleidingstraject samen.

De taken van de studiecoaches zijn:
Het begeleiden van jouw voortgang wat betreft de oefenopdrachten en theorietoetsen.
Het monitoren van jouw stage-uren en de invulling van jouw rol binnen de stageperiode.
Het onderhouden van het contact met de praktijkopleider van jouw stagebiedende organisatie.
Het informeren over de examen­opdrachten aan de stage­biedende organisatie.

Extra ondersteuning
Om jouw slagingskans te vergroten kun je bij Medivus extra ondersteuning krijgen bij Verpleeg­kundig rekenen en/of Nederlands.

Oefendagen
De verpleegtechnische handelingen kunnen geoefend worden tijdens de Uitleg- en ondersteuningslessen. Gespecialiseerde praktijkdocenten leren je de fijne kneepjes van het vak, zodat je bekwaam de praktijk in gaat.

Studieduur
De opleidingen Verzorgende IG verkort zijn via de Derde leerweg bij Medivus in 10 maanden af te ronden; dit is echter geen verplichting. De duur van de opleiding is op diverse manieren te beïnvloeden:

 • Door jouw opleidingstraject samen met je persoonlijke studiecoach te plannen. Hierdoor sluit het ­traject het beste aan bij jouw levensstijl.
  Door lessen op een eerdere of latere datum op andere ­locaties te volgen, je bent op elke locatie welkom.
 • Door in een kortere (of langere) tijd te voldoen aan je urenplicht.
  Studiebelasting
  Wanneer je een verkorte opleiding volgt op basis van de ‘Derde leerweg’, zijn er géén verplichte lesuren en stage-uren.
 • Het uiteindelijk aantal stage-uren is afhankelijk van je eerder opgedane ervaringen.

Hou per week rekening met de volgende gemiddelden:

 • Een dag les op school.
 • Een á twee dagen studeer je thuis.
 • Een á twee dagen leer je in de praktijk (stage).

De opleiding Verzorgende IG verkort is opgebouwd uit drie blokken.
– Blok 1. Theorie
– Blok 2. Praktijk en stage
– Blok 3. Stage en examen

Na afloop van je examen ontvang je een crebo erkend MBO niveau 3 diploma.

Keuzedelen
Keuzedelen (vastgesteld door de SBB) zijn interessante onderwerpen waarin je je kunt verdiepen of verbreden binnen jouw werk. Voor een naadloze aansluiting met de praktijk beschikt Medivus over diverse keuzedelen.

Je kunt zelf een selectie maken uit de te volgen keuzedelen. Aan het begin van je opleiding ontvang je hierover alle praktische informatie.

De keuzedelen voor de Verzorgende IG bij Medivus zijn:

Engels A2/B1– K0802
Nederlands 3F – K0071
Zorg en technologie – K0137
Wijkgericht werken – K0186
Je kiest deze studiedelen samen met je studiecoach bij Medivus na je inschrijving.

Een belangrijk deel van het leren in het mbo vindt plaats tijdens de stage; de zogenaamde Beroepspraktijkvorming (BPV). Voor de opleiding Verzorgende IG – Derde leerweg is er geen verplicht aantal uren dat je stage moet lopen. Wel maak je met de stage biedende organisatie samen afspraken over je uren. De stageplek dient een SBB-erkend leerbedrijf te zijn, deze kun je vinden op www.stagemarkt.nl
Startdata:
 • Maandag 18 maart 2024
 • Donderdag 23 mei 2024

Locatie: Rijswijk (Zuid-Holland)

Lesgeld Verzorgende IG:

In een keer betalen: €5.150

Als je de opleiding in termijnen wilt betalen:
 • 1e termijn € 550,-
 • 12 termijnen x € 400,-
 • Totaalprijs in termijnen: €5.350,-
Al het lesmateriaal zit hier inbegrepen!

Boeken aanschaffen is dus niet nodig, dit kan honderden euro’s schelen vergeleken met andere opleiders!

Voor deze opleiding betaal je €4299,- als je in één keer betaalt. Als je de opleiding in termijnen wilt betalen, dan verdelen we dat als volgt:

• 1e termijn € 499,-
• 12 maanden x € 350,-
• Totaalprijs in termijnen: € 4699,-

Tijdelijke actie
gratis studie-advies t.w.v. 75,-

Startdata locaties

Den Haag: vrijdag 2 september 2022

Erkenning

Crebo-erkend(min. OCW)

Termijn

Circa 12 maanden.

Boeken

Bestel hier de boeken voor dit schooljaar.

Stille helden: De essentiële rol van Verzorgende IG (VIG)

Een verzorgende IG, wat staat voor Individuele Gezondheidszorg, is een cruciale kracht in zowel persoonlijke verzorging als in verpleeg- en verzorgingshuizen. Deze rol vormt het fundament van de geestelijke gezondheidszorg en biedt essentiële ondersteuning aan diegenen die niet volledig zelfstandig kunnen functioneren. De opleiding tot verzorgende IG is een pad vol verrijkende ervaringen, waarbij je leert om zorg te dragen voor het welzijn van je cliënten op een niveau dat verder gaat dan alleen de fysieke zorgbehoeften.

Als erkend leerbedrijf zorgen wij ervoor dat onze studenten niet alleen de theorie beheersen, maar ook praktische ervaring opdoen door middel van verpleegtechnisch handelen, wat een belangrijk onderdeel is van de opleiding. In deze rol van verzorgende IG niveau zul je leren om diverse medische en ondersteunende taken uit te voeren, waarbij de nadruk ligt op persoonlijke verzorging en het bieden van comfort aan patiënten.

Medivus: Waar leren en zorgen hand in hand gaan

Bij Medivus onderscheiden we ons door onze praktijkgerichte benadering van de mbo opleiding tot verzorgende IG. Onze cursisten brengen dagen per week door met het leren van essentiële vaardigheden die hen voorbereiden om als verzorgende IG slag te kunnen. Wij geloven dat leren het meest effectief is wanneer het plaatsvindt in een omgeving die de realiteit van het werkveld weerspiegelt. De BBL opleiding tot verzorgende IG bij Medivus biedt een balans tussen werken en leren, zodat je de kennis die je tijdens de opleiding opdoet, direct in de praktijk kunt brengen. Dit model versterkt de relatie tussen theoretisch leren en het daadwerkelijke doen, wat een belangrijk onderdeel is van het leerproces. Bij Medivus begrijpen we dat tijdens de opleiding, de ondersteuning die je ontvangt net zo belangrijk is als de lesinhoud. Daarom bieden we een gestructureerd ondersteuningsnetwerk aan waarbij je vanaf de eerste dag tot aan je diploma een persoonlijke studiecoach krijgt toegewezen. Deze coach zal je begeleiden door zowel de uitdagende als de lonende momenten van je studie en ervoor zorgen dat je niet alleen je diploma verzorgende IG behaalt, maar ook dat je voorbereid bent op de uitdagingen die je in de zorgsector zult tegenkomen.

Bekijk ook:

Meld je aan voor een online intakegesprek.

Sparren met een studiecoach?

Bij Medivus vinden we persoonlijk contact erg belangrijk. Daarom leren we je graag beter kennen. Bel ons gerust voor studie-advies. Samen kijken we welke opleiding het beste bij jou past.

Bel ons op 085-130 85 00

Informatiebijeenkomsten bij ons op locatie
Ook op de eerder genoemde vrijblijvende informatiebijeenkomsten krijg je meer informatie over de opleidingen van Medivus en kun je jouw vragen stellen. Klik hier voor data en locaties.

Medivus voldoet aan de kwaliteitseisen van het NRTO-keurmerk, toegekend
door de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO)